Frakt från endast 39kr
Handla till bästa pris
Snabba leveranser
60 dagars öppet köp

Skötselråd för våtdräkter för simning

För att du ska få glädje av din nya våtdräkt länge så är det väldigt viktigt att ta god hand om den.

Våtdräkter speciellt utvecklade för simning är tillverkade i ett gummimaterial (neopren) som inte har någon skyddande beläggning på utsidan. Glide skin/ smooth skin dräkter ger det bästa glidet genom vattnet och är också känsligare för yttre påverkan än våtdräkter med nylonbelagd utsida.

Undvik att dräken exponeras för solljus i onödan då materialet åldras väldigt snabbt och riskerar att spricka av UV-strålningen.

På och avtagning av våtdräkten.

Ta av alla smycken även klocka och örhängen. Se till att du har kortklippta naglar utan skarpa kanter.

Undvik att sätta naglarna i dräkten då de kommer att orsaka skador på materialet. Trä gärna en plastpåse över fötterna så glider de mycket enklare genom benet. När fötterna kommit ut ur dräkten så tar du av plastpåsarna från fötterna.

Dra upp dräkten en del i taget. Se till att dräkten sitter som den ska på underkroppen innan du sätter i armarna.

Dra upp dräkten ordentligt på axlarna innan du stänger kedjan. Ta gärna hjälp av en vän att dra igen kedjan. Om det tar stopp dra ner kedjan en bit och försök igen.

Dra upp kedjan hela vägen, det är den sista länken som hindrar kedjan från att öppnas oavsiktligt.

När du tar på och av dräkten, stå på ett mjukt underlag t.ex. handduk för att undvika att du skadar dräkten.


Reparera våtdräkten

Om oturen är framme och du får ett litet hål, en reva eller att en limning börjar släppa så är det enkelt att laga dräkten. En tub neoprenlim räcker väldigt långt och med den kan du laga de flesta skador som kan uppstå på en våtdräkt. Kolla gärna youtube filmen på vår hemsida så blir det enkelt att göra reparationer.


Förvaring och transport

Bästa sättet att förvara dräkten är hängande på en bred galge, mörkt, svalt och torrt. Den bör inte förvaras i minusgrader. Efter användning så kan man med fördel skölja dräkten i sötvatten och vid behov tvätta den med såpa eller handtvättmedel. När dräkten packas så är det bästa sättet att rulla ihop den. Börja rulla dräkten från benen och uppåt, avsluta med att vika in ärmarna.