Frakt endast 39kr
Fri returfrakt
Snabba leveranser
60 dagars öppet köp
Köpråd för våtdräkt


Våtdräkter tillverkas i ett gummimaterial som kallas neopren. Neoprenet innehåller små gasbubblor vilket ger en värmeisolerande effekt. I huvudsak så ger en våtdräkt ett bra skydd dels genom att den isolerar mot kylan utanför dräkten och dels genom att cirkulationen av vatten runt kroppen reduceras. När man kliver i vattnet så släpps vatten in i våtdräkten. Neoprenet är helt gas och vattentätt vilket innebär att vattnet som kommer in är genom öppningarna vid hals, handleder och vrister. Vattnet i våtdräkten värms sedan upp av kroppen. Oftast är neoprenet belagt med nylon för att skydda dräkten. Den så kallade semi-dry dräkten är en våtdräkt med tätningsytor i alla öppningar som ytterligare minskar vattencirkulationen i dräkten. Dessa dräkter används framförallt vid dykning och surfning i kalla vatten. Vissa semi-dry dräkter har en s.k. dubbeltätning vilket medför att man även kan använda den som våtdräkt genom att inte vika in tätningsytan mot huden. Vilken våtdräkt man väljer beror på användningsområde.

Våtdräkt för simning                             

När man simmar så ger inte våtdräkten bara värme utan även en bättre position i vattnet vilket gör det enklare/snabbare att simma. Vid t.ex. Vansbrosimmet så använder de flesta simmare våtdräkt. Under Triathlon tävlingar i Sverige så simmar deltagarna normalt sett alltid med våtdräkt. För simning så används oftast 3mm heldräkter eller s.k. shortys. För mer avancerade simmare så finns även därkter med flera olika tjocklekar på neoprenet. Vilken typ av dräkt man väljer beror dels på vilken vattentemperatur man skall simma i samt vilket simsätt samt position i vattnet man har. Generellt så används heldräkt 3mm för crawl och shorty 3mm för bröstsim. Om man är tung i fötterna när man simmar bröstsim så är det en fördel att välja en heldräkt framför en shorty. För många motionärer så är vattentemperaturen mer avgörande för valet av våtdräkt än simsätt, eftersom man knappast simmar särskilt bra om man är nedkyld. Risken att bli för varm när man använder våtdräkt är obefintlig eftersom vatten leder värme mycket bra.

Våtdräkter som är helt anpassade för simmare har ofta så kallad smooth skin neopren på utsidan (även kallat glide skin). Det är ett neopren som inte är belagt med nylon utan ger en slät yta som minskar vattenmotsåndet avsevärt. Man bör vara medveten om att dräkten även blir ömtåligare då¨den inte har det skyddande nylonlagret.

Utpräglade simvåtdräkter använder ofta en kombination av olika tjocklekar. Detta är för att optimera dräkten mellan flytkraft på rätt ställen och bästa möjliga rörlighet. De flesta simmare väljer en dräkt tillverkad i 3mm och 2mm neopren. Det ger en mycket flexibel våtdräkt med lagom flytkraft. Om man är riktigt vältränad så sjunker man mer i vattnet och har då stor hjälp av en lite tjockare dräkt. Den kommer att ge en bättre position i vattnet.

Våtdräkt och semi-drydräkt för dykning      

För lågintensitetssporter såsom dykning så behöver man en tjockare dräkt än vid högintensiva aktiviteter som t.ex. simning vid motsvarande vattentemperatur. Några riktlinjer för val av våtdräkt för dykning är: 5-22 grader 7mm + 5mm semidry dräkt. 20-27 grader 5mm våtdräkt. 26-30 grader 3mm våtdräkt alternativt 3mm shorty. Ovanstående rekommendationer gällande val av våtdräkt vid olika vattentemperaturer har givetvis en stor individuell avvikelse.

Våtdräkt för vattensport

Till vattensport såsom wakeboard, vattenskidor, surfing, kite o.s.v. så använder man ofta en 3mm hel våtdräkt eller shorty under sommarperioden och en 5mm våtdräkt under vår och höst. Det går givetvis bra att använda en 5mm våtdräkt även under sommarmånaderna. Vid vattensport så har man även en fördel av att våtdräkten är helt vindtät vilket ger ett bra skydd när man står upp och åker. Flytväst skall alltid användas tillsammans med våtdräkten vid den här typen av aktiviteter.

Våtdräkter för simskolor

Många simskolor/simlärare spenderar lång tid i vattnet och är därför i behov av våtdräkter. Vanligtvis väljer man en 3mm heldräkt eller 3mm shorty. De flesta håller värmen bra i något av dessa alternativ även under längre simpass i bassäng. Man bör vara medveten om att miljön i bassänger sliter hårt på dräkterna. Kloret i poolen är inte skonsamt mot materialet och ofta används våtdräkterna under många timmar jämfört med hur mycket en normalanvändare använder sin dräkt. En annan orsak till slitage är om man ofta hoppar upp och ned från bassängkanten på baken. Man kan öka livslängden på våtdräkten genom att ha ett par badbyxor utanpå. Om du som simlärare/simskola vill ha en rekommendation av rätt modell på våtdräkt så kontakta oss gärna så guidar vi dig till ett bra val.


Skötselråd för våtdräkter

Eftersom våtdräkter är tillverkade i ett gummimaterial så är det bästa att förvara dräkten hängande, mörkt, svalt och torrt. Den bör inte förvaras i minusgrader. Efter användning så kan man med fördel skölja dräkten i sötvatten och vid behov tvätta den med såpa eller handtvättmedel. När dräkten packas så är det bästa sättet att rulla ihop den. Börja rulla dräkten från benen och uppåt, avsluta med att vika in ärmarna.