Frakt från endast 39kr
Handla till bästa pris
Snabba leveranser
60 dagars öppet köp

                                                              

Masken är givetvis en mycket viktig del av dykutrustningen/snorkelutrustningen. Kraven är desamma oavsett användningsområde, masken skall vara tät och ge bästa möjliga synfält.

Kvalitetsmasker även kallat cyklop (ett helt glas), tillverkas idag alltid med silikontätning och tempererat härdat glas. Enklare masker som vanligtvis säljs på badorter och i sportaffärer har ofta en tätning av PVC.

Silikonet har fördelen att det är väldigt mjukt och bibehåller sin mjukhet i många år och därmed är det ett överlägset material för masktätningar. Silikon är inte heller allergiframkallande vilket givetvis är viktigt.

Äldre cyklop hade ofta en tätning av gummi vilket var bättre än PVC men inte lika mjukt som silikon och dessutom gav allergiska reaktioner hos vissa användare. Gummi används inte längre som tätning i masker.

Den vanligaste typen av mask/cyklop har en plastram som har till uppgift att hålla ihop glaset och tätningen. Maskutvecklingen har gått framåt genom att man helt har tagit bort ramen och fäst tätningen direkt i glaset, så kallad Frameless mask. En ny variant är att man monterar masken med en lågprofilram som förenar det bästa av två världar genom att ge lika bra synfält som en Framless mask och lika stor vridstyvhet som en rammask. Med lågprofilramen vinklas glaset dessutom ofta inåt i nederkant för att ge ett ändå bättre synfält nedåt. Ett exempel på detta är Zee masken.

När du handlar hos Seapro så har du alltid möjlighet att beställa en mask, prova hemma i lugn och ro för att se att den passar. Vill du returnera masken (eller någon annan produkt) så mailar du Seapro för en returfraktsedel. Detta innebär att du har möjlighet att byta modell eller få pengarna tillbaks om du inte är nöjd.

Instruktioner för mask

Innan du använder din mask första gången så måste du förbereda den för att undvika att imma bildas på insidan av glaset.

Vid tillverkningen av masken lämnas en osynlig hinna av silikon på insidan av glaset. Denna hinna måste tas bort för att masken inte skulle imma. Tag lite tandkräm och gnugga runt ordentligt på insidan av glaset. Skölj sedan bort tandkrämen med vatten från masken. Detta gör du bara första gången när masken är ny. Masker av s.k. Frameless modell måste gnuggas riktigt ordentligt då de har en tjockare hinna som måste bort. Använd gärna whitening tandkräm.

För att förhindra att imma bildas så använder du saliv på insidan av glaset. Sprid ut salivet över glaset och skölj sedan ut masken i vattnet. För att masken skall vara imfri är det mycket viktigt att masken är torr innan salivet appliceras samt att masken förblir på plats på ansiktet eller att den är blötlagd efter att ovannämnda procedur är genomförd. Detta gör du inför varje tillfälle du skall snorkla eller dyka.

Skölj masken med sötvatten efter användning samt undvik att låta den ligga i direkt solljus. Någon gång per år kan du med fördel göra rent masken med diskmedel och diskborste.